Parodontologie

Tandvleesontstekingen (gingivitis & parodontitis)
Ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd. Het is vaak rood en gezwollen. Ook bloedt het meestal bij poetsen of eten.

De ontsteking van het tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën bevinden zich in het tandplak. Het tandvlees raakt daardoor geïrriteerd en het lichaam start een afweerreactie. Hierdoor zal het tandvlees opzwellen en zal de doorbloeding van het tandvlees toenemen. Een ontsteking is het resultaat.

Bij een deel van de mensen zal de afbraak hier stoppen, maar bij anderen zal de afbraak, onder bepaalde omstandigheden, verder richting het kaakbot gaan. Dan is er geen sprake meer van gingivitis maar heet het parodontitis. Wanneer een ontsteking aan het tandvlees zich uitbreidt naar het daaronder gelegen kaakbot spreken we dus van parodontitis. Het kaakbot rondom de tanden en kiezen gaat verloren en uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan en er ten slotte uitvallen. Een tijdige behandeling kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen.

Oorzaken van parodontale aandoeningen
De hoofdoorzaak voor parodontale aandoeningen is de tandplaque. Tandplaque is een kleverige kleurloze laag die continue rond de tand wordt gevormd. Tandplaque bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën en hun stofwisselingsproducten. De samenstelling van de plaque en de immuunreactie van uw lichaam bepalen de ernst van de ontsteking.

Behalve de tandplaque zijn er echter een aantal factoren die invloed hebben op de gezondheid van uw tandvlees en kaakbot.

  • Roken
  • Medicijngebruik
  • Genetische factoren
  • Suikerziekte
  • Zwangerschap en puberteit
  • Ongezonde voeding
  • Stress
  • Bepaalde systeemziekten

Behandeling van parodontale aandoeningen
Het is belangrijk, dat eerst de juiste diagnose gesteld wordt, zodat een op maat gesneden effectieve behandeling kan worden uitgevoerd.

Grofweg kunnen de behandelingen ingedeeld worden in niet-chirurgische en chirurgische. Bij de aanwezigheid van bepaalde bacteriën in de tandplaque wordt de behandeling soms ondersteund door antibiotica.

Bij de chirurgische behandelingen gaat het niet alleen om de ontsteking onder controle te krijgen, maar vaak ook om zogenaamde plastische chirurgie of regeneratieve chirurgie.

Bij plastische chirurgie wordt uw lach verfraaid, door vrijliggende wortels weer met tandvlees te bedekken of door juist te korte tanden te verlengen om een harmonische lachlijn te krijgen.

Bij regeneratieve chirurgie wordt het weefsel dat verloren gegaan is door speciale operatietechnieken weer opgebouwd.

Behandelingen